Arta copiilor din Deltă


„Copiii sunt oameni care aparțin viitorului. Și au dreptul de a avea propria cultură, propria artă și istorie.” (Rafael Goldin – regizor și fondator al Muzeului Internațional al Artei Copiilor din Oslo)

Poate că mediul, în complexitatea sa semantică, influențează stilul artistului sau poate că artistul reinterpretează mediul pe care îl descoperă ab initio… Cert este faptul că muza nu-și poate atinge hărăzitul fără ca acesta să nu fi cunoscut vreodată culoarea, lumina, perspectiva… experimentate sau visate încă din copilărie. Iar copiii ale căror desene le observați mai jos au cunoscut cu prisosință natura. 

Vă prezentăm câteva desene realizate de elevi ai școlii din satul C.A. Rosetti, situat în proximitatea Pădurii Letea și depozitarul ultimei mori de vânt din deltă. Putem spune că în aceste lucrări se poate „simți” vântul, se poate „trăi” pădurea, se prea poate „palpa” culoarea. Majoritatea dintre ele surprind prin realismul lor crud, prin sobrietate și, până la urmă, prin sinceritate :).  

Ideea acestui preambul este următoarea, clară și răspicată: În deltă există copii cu potențial artistic, dar cei mai mulți dintre aceștia nu vor ajunge vreodată să și-l cunoască și să-l valorifice. De fapt, cazurile de reușită în acest domeniu pot fi numărate pe degete și ar merita să fie cunoscute de dumneavoastră în următoarele postări. Două exemple clasice sunt Stavru Tarasov (pictor, născut la Letea) și George Georgescu (dirijor, director al Orchestrei Filarmonice din București, născut la Sulina).

Oare putem schimba sau măcar îndrepta această situație ingrată? Singuri, cu siguranță nu. Doar împreună.  

Pentru susținerea unor proiecte / activități educative artistice (ex: ateliere de artă plastică, tabere de creație), susțineți TEDD (pentru detalii consultați pagina Cum ne poți ajuta). Dacă aveți propuneri, sugestii pe această temă, vă invităm să ne contactați pe mail-ul asociatiatedd@gmail.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s