Zi de Ziua Dobrogei – zilele 15 – 21


Pentru săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie (zilele 15 – 21 din Zi de Ziua Dobrogei ‪#‎zideziuadobrogei‬) v-am propus să ne jucăm puțin, să ne delectăm și să ne aducem aminte…

Din trei motive:
1) Pentru că pe 30 septembrie a fost Ziua Internațională a Traducătorilor. De aceea v-am provocat să dobrogenizați următoarea frază, în fel și chip, după ce faceți corespondența dintre cele două coloane de termeni sinonimi.

După corelarea sinonimelor, la care și-au adus aportul Cerasela DobrinescuIleana CosinzeanaAngela DumbravaVasilica Bogdan și Dumitrescu Florian a ieșit următoarea zicere: Mergeam eu iavaș-iavaș prin sat, când, deodată, am zărit o droaie de oameni care erau la un huleai de ditamai frumusețea. Într-o secundă, o mahună de om a ieșit din așcana, cu o năstrapă plină cu matrafox, și mi-a spus: Du-te pe cuciuhuri și adă-mi un cârcel, că tare mă mai doare capul.
2) Pentru că pe 1 octombrie a fost Ziua Internațională a Muzicii, v-am rugat să încărcați pe această pagină sau să postați link-uri cu cât mai multă muzică dobrogeană de calitate. 

Mulțumim Iri MatAngela DumbravaAlex DuduBia Cris pentru mobilizare  🙂

… și multe altele 🙂
3) Pentru că tot pe 1 octombrie a fost și Ziua Internațională a Persoanelor în vârstă, v-am invitat să ne aducem aminte de vorbele, povețele și poveștile bunicilor, mamelor, rudelor mai în vârstă sau persoanelor înțelepte. Am admirat amintirile d-nei Angela Dumbrava și ale Mihaelei Holostencu, dar și filmarea lui Alexandru Leonov.

Cuvintele / expresiile acestei săptămâni au fost: senoc, doceco, ghica, volog, chipceag, năpatcă, Filipca, corjeché, frecăței, perepecica, geamlâc, căpistere, huleai, așcana, cuciuhură, patașcă, pa malencu, malac, rașpincă, matrafox, chiulaba, iavaș-iavaș; Iarna să-ți iei cojocul, dar vara numai dacă vrei.

Total: 23 cuvinte / expresii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s