Zi de Ziua Dobrogei – zilele 43 – 49


Pentru săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie (zilele 43 – 49 din Zi de Ziua Dobrogei ‪#‎zideziuadobrogei‬) v-am propus să urmărim următoarele direcții:

1. Deoarece pe 27 octombrie este Ziua Mondială pentru Patrimoniul Audio-Vizual, puteți încărca fotografii și înregistrări audio – video ce pot exprima, dar nu se rezumă numai la: costum popular, muzică, dans, obiceiuri, viață de familie / viață religioasă, sărbători, din trecut, de ieri, de azi, din Dobrogea multi-etnică.
2. Cum erați certați pentru anumite boroboațe de părinți, bunici sau alte persoane? Suduieli, înjurături, vorbe deșucheate: La mine s-a descarcat carul cu prosti!; Cambula mă-tii; Casa mă-tii; Negura mă-tii; Ah te paciaura!!!..bestramnetea; procleata; Tu-s pana mă-tii; ‘tu-s ceapa ta dară; ‘tu-s duhania mă-tii; ceara mă-tii; ‘tu-s grijania mă-tii; ‘tu-s curul tău dară
3. Vorbe auzite doar în familia ta. Cuvinte inventate, cuvinte pocite (din copilărie), alintături:  docika moia hulubocika, fata bunichii, mititica bunichii, Și paharul cum l-a făcut sticlarul; Baran, baran… buț!; Tapcili tapcili, mama mulge vacile / Și dă la băieți/fete laptili; Ce șutco șo u corobchi sasăiu nema?; babaci; cibulanu; nanu papapal.

Extra-temă: Ce gusturi ale copilăriei nu le mai regăsiți astăzi și de care vă e tare dor?: Răspunsurile dvs. au fost extrem de delicioase, depășind teritoriul Dobrogei, fapt pentru care vă mulțumim 🙂

laptele abia muls de la văcuță, băut direct din căldare, chișleacul, zerul, coraslă / molozevo, chisălița de caise, spiralele, eugenia, perele pădurețe coapte în cuptor, pâinea caldă cu vin și cu zahăr, untura, felii de mere înșirate pe ață și uscate, jumerile, cavarmaua, borșul de putină, ciorbe acrite cu corcodușe, urda, mămăliga friptă pe plită, turte, scutecele Domnului, mierea de pepene, mămăliga cu magiun. merele coapte în cuptor, brifcor, nectarul bulgaresc, colăreze/ tocmăgei, chisălița de cirese, turte dospite cu bicarbonat, peștișori pe plită, carne la borcan/găleată, prune uscate în rolă, mămăligă cu lapte fiert, piciorul-caprei prăjiți și mâncați cu mujdei, turte pe plită/ in ulei, covrigeii (covrecike) vanilați, marmelada la cutie, pâinea de casa (hlib) pe care o stropeam cu apă și presăram zahăr, dovleac (cabac) copt la cuptor și cu lapte cald, turte (corjeke), zaharul cubic, compotul ce corcodușe (chisilea), mangea,  ciorba de oaie cu tarhon verde, halvaua, marmelada din fructe, turta dulce, lapte cu frecăței, terciul de mălai, turtele de mălai, colțunașii cu struguri, cu prune, plăcintele din dovleac, gutui, mere, brânză, cherdelele cu brânză, pampuștele cu usturoi, orezul cu prune uscate, nalangâtele, pișcoturile, minciunelele, orezul cu dovleac, dulceața de trandafiri, de nuci, acrituri (corcodușe, zarzăre, caise necoapte), cleiul de copac, mustățile de viță, catranul mestecat, nectarul florilor de Mâna Maicii Domnului, florile de salcâm, petalele de trandafiri, agurida, jirul, alunele de pădure, coarnele, icrele florilor de nuferi albi, mierea din stuful de la marginea saivanelor, ceacană, gogoși cu flori de salcâm, ciulinii de baltă, racii fierți cu mujdei de usturoi, mierea de tei cu pâinea neagră și caldă, compotul de caise și vișine uscate de bunica, strugurii ținuți în podul casei înveliți cu papură, merele și perele păstrate peste iarnă, salata de roșii „grecească”, ulei de floarea soarelui proaspăt scos de la presa, pilaful bulgăresc, turtele pe plită, pâinea făcută din maia de drojdie de vin (posmagi), păsări de baltă (lişite, gâşte sălbatice), ouă de lișițe, piperchi țârgâsiți, tomata din grădina bunicii, gutuile și dovleacul rumenite în cuptoraș, pepene cu un colțuc de pâine. 

Total termeni / expresii: 22 (pentru temele 2 și 3)

Mulțumim persoanelor / organizațiilor care au contribuit la adunarea cuvintelor acestor zile: Georgeta AtimVasilica BogdanAngela DumbravaAsociația TeddAlin DumitrescuFiona ImsFleurmarie OdetteMioara BalanIri MatMuzeul De Etnografie TulceaGabi Turcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s