Sărbătoarea Trifului în Dobrogea


Sfântul Trifon sau Triful (1 februarie) constituia în viața tradițională un moment de cumpănă, de tipul Anului Nou, sărbătorit pentru recolte bogate în grădini, livezi și podgorii. În acestă zi se făcea aghiazmă, utilizată pentru stropirea butucilor de viță-de-vie și a grădinilor, chiar și a animalelor din obor (ex: Chilia Veche).

Ca la orice sărbătoare de cumpănă, și în cadrul Trifului se poate decodifica prezența sacrificiului (a unui animal sau unui butuc de viță-de-vie).

Astfel, se intra în vie, unde se tăiau câteva cârlige de viță și se bea acolo un pahar de vin. Tăiatul unui butuc era legat de credința că astfel gândacii nu vor mai ataca recolta, printr-un sacrificiu inițial. La Niculițel, în această zi se tăia într-un mod ritualizat un cocoş, care se mânca cu muncitorii.

În unele localități (ex. Iazurile) se făceau turtele, peste acestea se puneau trei cepe verzi, crescute într-o cratiță sau o ceapă veche. Turtelele se împărțeau la două – trei vecine să facă de pomană gândacilor să nu mănânce recoltele.

În mod similar, la ucraineni din nordul Dobrogei, de Svetăi Trifan (14 februarie) se făcea aghiazmă la biserică, pentru grădini (ex: Letea).

1

Sursa: MEAP

Nu uitați, puteți sprijini Asociația TEDD prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe venit, până pe 25 mai 2016. Aflați mai multe detalii accesând link-ul:

https://asociatiatedd.wordpress.com/2016/01/30/redirectioneaza-2-din-impozitul-pe-venit-catre-tedd/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s