File din calendarul popular: Săptămâna premergătoare Săptămânii Albe


Lăsatul Secului este o sărbătoare cu reminiscențe pre-creștine legată de echinocțiul de primăvară. Este normal ca într-o perioadă de cumpănă, când ziua, căldura și lumina înving noaptea, frigul și întunericul, să se manifeste gesturi ritualice în cadrul cărora focul este un element esențial. Pe de altă parte, odată cu renașterea naturii, porțile pământului se deschid și astfel revin făpturile chtonice, în special șerpii, dar și gângănii de tot felul. Pentru alungarea acestora se aplicau în trecut anumite rituri defensive, despre care vom vorbi într-o altă postare.

Asociația pentru Transformarea prin Educație a Deltei Dunării și Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea vă vor prezenta în mai multe episoade câteva dintre tradițiile acestei perioade, la câteva dintre populațiile Dobrogei.

1-6 martie 2016: Săptămâna dinaintea Săptămânii Albe

Români: Săptămâna care precede Lăsata Secului de carne se mai numește Săptămâna harțea – parțea, pentru că sunt harți în zilele de miercuri și vineri. Aceste permisiuni alimentare au rolul de a pregăti credincioșii pentru viitoarea perioadă de post.

Ucraineni: Din perspectiva aceluiași palier alimentaro – comportamental, această săptămână se numește Useidna, adică timp în care poți să mănânci de toate, să te îndestulezi. Joia din săptămâna Useidna era ultima dată când se mai făceau nunți, urmând ca acestea să fie reluate după Paște.

Ruși – lipoveni: Această săptămână se numește Săptămâna Morţilor, a Părinţilor sau a Strămoşilor (Raditilscăia) și este marcată de rigurozitate alimentară, miercurea și vinerea ţinându-se post strict, existând interdicţie chiar şi la ulei.

5 martie 2016: Sâmbăta morților

Români: Moşii de Iarnă sau Sâmbăta morților. Se împart alimente precum coliva, colacii, pâinea, preparate din carne de pasăre şi/sau orez, piftii şi vinul ca băutură rituală.

Ucraineni: Sâmbăta Pomenirii (Pomenalna Subota). După slujba de la biserică, se oferă drept pomană colivă, colaci și alte alimente.

Ruși – lipoveni: Sâmbăta Morţilor (Vselenscaia raditeliscaia subota). Vineri după orele 12oo şi sâmbătă de dimineaţă se ţin slujbe la biserică, unde se împart diferite produse alimentare, dintre care nu lipsește kukea-ua, pentru sufletul celor decedaţi.

Bulgari: Moşii mari (Goliama Zaduşniţa). Oamenii merg la biserică, aprind lumânări pentru morţi şi dau de pomană alimentele preferate ale răposaţilor. În zilele premergătoare bărbaţii nu beau nimic.

6 martie 2016: Lăsatul Secului de Carne

La toate populațiile se remarcă masa ritualică de pe care nu lipsesc preparate din carne.

Români: Lăsatul Secului de Carne. În anumite localități (ex: Niculițel) se organizează Orăriile Mici, prin aprinderea focurilor pe dealuri.

Ucraineni: Duminica Înfricoșată (Strașna Nidilea)

Ruși – lipoveni: Lăsata Secului de Carne (Miasnapustăniu Vascresenia) – în idiom local

Bulgari: Lăsatul de Sec de carne (Mesni zagovezni). La masa din această zi se mănâncă numai carne, cel mai adesea pui fiert. În trecut, se păstra puţină grăsime cu care se ungea lama plugului la arătura de toamnă. Tinerii căsătoriţi îi vizitau pe naşi, socrii mici, pe cel care le fusese dever la nuntă etc. pentru a le săruta mâna şi a le duce daruri (pâine, vin şi pui). Tot în această zi se constituia ceata kukerilor, unde se stabilea cine va fi hagibaba şi moma, dar și traseul colindătorilor.

Bibliografie:

Ghinoiu, Ion (coord.), Sărbători și obiceiuri: răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român, Vol. 5: Dobrogea, Muntenia, București, Editura Etnologică, 2009

MacDermott, Mercia, Bulgarian folk customs, Jessica Kingsley Publishers, Social Science, 1998

Olteanu, Antoaneta, Zile și demoni. Calendar și mitologie populară bulgară, Cluj – Napoca, Editura EIKON, 2008

Note de teren: Niculițel, Letea, Tulcea, Carcaliu

Nu uitați, puteți sprijini Asociația TEDD prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe venit, până pe 25 mai 2016. Aflați mai multe detalii accesând link-ul:

https://asociatiatedd.wordpress.com/2016/01/30/redirectioneaza-2-din-impozitul-pe-venit-catre-tedd/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s