File din calendarul popular: Săptămâna Albă


Asociația pentru Transformarea prin Educație a Deltei Dunării și Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea continuă prezentarea tradițiilor acestei perioade, la câteva dintre populațiile Dobrogei. În episodul următor vom vorbi despre Lăsatul Secului 🙂

7 – 13 martie 2016: Săptămâna Albă

Români: Săptămâna Albă sau a Brânzei era dedicată consumului alimentelor pe bază de lapte și exceselor comportamentale. În structura sa apar mai multe elemente carnavalești (mascarea, comportamentul promiscuu, exagerat, caricaturizant), motiv pentru care această perioadă se mai numește și Săptămâna Nebunilor. O altă denumire întâlnită în mediul rural tradițional este Săptămâna Învârstată, deoarece miercuri și vineri se ține post.

Cu această ocazie, se utilizau măşti din cârpă colorată (Casimcea, Peceneaga), se mascau în pisică (Cârjelari), se mânjeau pe față cu funingine (Niculițel, Parcheș).

Ucraineni: Săptămâna Untului (Maslena). În această perioadă sunt permise doar bucatele realizate din produse lactate (vareniki, piroșki).

Ruși – lipoveni: Săptămâna Untului (Maslina, Maslenița de la maslo – unt, ulei) sau a Brânzei (Sârnaia de la sâr – brânză). Sărbătoare cu origini vechi – slave dedicate întâmpinării primăverii, Maslenița conține aspecte ale cultului strămoșilor, ale celui agricol și familial. Până în secolul al XX-lea se practicau elemente de erotică sacrală, legate de magia fertilității (ex: cântecele de Masleniță; lansarea unei săgeți aprinse = căutarea unei viitoare mirese). În multe localități se organiza haravod (un tip de horă). 

Joia acestei săptămâni se numește Șîrocăia Maslina (Maslina cea Largă).

Bulgari: Săptămâna brânzei (Siropustna sedmiţa, Sirna sedmiţa). Se mânca multă brânză, unt şi ouă. Era ultima săptămână când se juca hora. Uneori, toată săptămâna avea loc ceremonialul iertăciunilor: copiii de la părinţi, nepoţii de la unchi, mirii de la naşi şi rude. Ca practică apotropaică, săptămâna se ţinea pentru grindină, lupi şi rozătoare, boli.

Grecii din Izvoarele: Fiecare familie pregăteşte un plocon pentru naş (colac, vin, găină toate învelite cu un ştergar). Tinerii căsătoriți recent își vizitează rudele și primesc vase pentru gospodărie. La nași se duc cu ploconul cu o săptămână înainte.

p5

Bibliografie:

Ghinoiu, Ion (coord.), Sărbători și obiceiuri: răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român, Vol. 5: Dobrogea, Muntenia, București, Editura Etnologică, 2009

Ivanov, Andrei, Dicționar religios rus – român, București, Editura Bizantină, 2003

MacDermott, Mercia, Bulgarian folk customs, Jessica Kingsley Publishers, Social Science, 1998

Olteanu, Antoaneta, Zile și demoni. Calendar și mitologie populară bulgară, Cluj – Napoca, Editura EIKON, 2008

Știucă, Narcisa, Studiu etnologic dedicat comunitatii elene din Izvoarele (Tulcea) http://www.unibuc.ro/prof/stiuca_n_a/docs/res/2011noiGrecii_izvoarele.pdf

Site-ul CRLR

Note de teren: Niculițel, Parcheș, Letea, Tulcea, Carcaliu, Izvoarele

Nu uitați, puteți sprijini Asociația TEDD prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe venit, până pe 25 mai 2016. Aflați mai multe detalii accesând link-ul:

https://asociatiatedd.wordpress.com/2016/01/30/redirectioneaza-2-din-impozitul-pe-venit-catre-tedd/

Un gând despre “File din calendarul popular: Săptămâna Albă

  1. Pingback: Maslenița la rușii – lipoveni | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s