File din calendarul popular: Sâmbăta Sântoaderului


Asociația pentru Transformarea prin Educație a Deltei Dunării și Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea continuă prezentarea tradițiilor acestei perioade, la câteva dintre populațiile Dobrogei.

19.03.2016 – Sâmbăta Sântoaderului

Români: Fetele și femeile se spălau pe cap dimineața, înainte de răsăritul soarelui, cu fân luat din ieslele cailor, pentru a avea păr bogat și des precum coama cailor. În unele sate, de Sântoader se făceau coșii (întreceri cu caii) sau se tundeau mânjii.
Aromâni: De Ayiu Өeodoru se pregăteau colăcei de împărțeală pentru sufletul morților (culaţ di ampârţari). Fetele nemăritate luau trei boabe de porumb de la trei femei cu numele Maria. Ele puneau sub pernă sau în sân semințele și prima mușcătură de pâine de la masa de vineri, pentru a-și visa ursitul.

Grecii din Izvoarele: De Tai Tudori avea loc koşu (încurarea cailor), când iuruccidişi (alergătorii) erau răsplătiţi cu un batal, stambă colorată şi ştergare.

BulgariTodorovden era considerată sărbătoare a cailor. Dis-de-dimineață, flăcăii și gospodarii ieșeau cu caii la câmp, apoi înconjurau de trei ori cimitirul. Cei mai buni cai făceau cușie (întrecere). Se coceau pâini înainte de răsăritul soarelui, având forma unor potcoave şi fiind împodobite cu figurine de cai, cu boabe de porumb, nuci, bucăţi de usturoi. Ele erau date cailor. Pâinea era oferită şi tinerelor neveste pentru a fi sănătoase şi fertile. Femeile îşi spălau părul cu apă în care au pus paie din ieslele cailor, pentru a avea părul lung şi gros ca şi cozile cailor.

892246_472873179450458_1257223638_o

Coșia de la Cerna, 2013. Sursa foto: Dumitra Petrică 

 

Bibliografie:

Ghinoiu, Ion (coord.), Sărbători și obiceiuri: răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român, Vol. 5: Dobrogea, Muntenia, București, Editura Etnologică, 2009

Nicolau, Irina, Aromânii – credințe și obiceiuri, București, Editura Societatea Culturală Aromână, 2001 (variantă digitizată de Editura Predania și disponibilă on-line pe proiectavdhela)

Olteanu, Antoaneta, Zile și demoni. Calendar și mitologie populară bulgară, Cluj – Napoca, Editura EIKON, 2008

Știucă, Narcisa, Studiu etnologic dedicat comunitatii elene din Izvoarele (Tulcea) http://www.unibuc.ro/prof/stiuca_n_a/docs/res/2011noiGrecii_izvoarele.pdf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s